Categorieën
Spelling & grammatica

Keurmerk Spelling

Het Keurmerk Spelling is een garantie van de Nederlandse Taalunie dat een naslagwerk gebruikt kan worden voor het opzoeken van de officiële spelling. Het Instituut voor de Nederlandse Taal controleert de spelling van woordenlijsten (van bijvoorbeeld woordenboekleveranciers). Als de ingevoerde woordenlijst is opgesteld volgens de regels en principes van de officiële spelling, krijgt dit product het Keurmerk Spelling.

English version

Spelling Certification Mark

The Spelling Certification Mark (Keurmerk Spelling) is a guarantee given by the Union for the Dutch Language (Nederlandse Taalunie) that a reference work can be used to look up the official spelling.

For the automatic spell check of word lists (for example provided by dictionary suppliers), the Dutch Language Institute uses the Spelling Certification Mark, also known as the HulK. Our spelling specialists manually correct the words the HulK does not recognize and add these to our own material. From then on the words can be processed automatically.

Any word list compiled in accordance with the rules and principles of the official spelling receives the Spelling Certification Mark.

Het Keurmerk Spelling is een garantie van de Nederlandse Taalunie dat een naslagwerk gebruikt kan worden voor het opzoeken van de officiële spelling.

Het Instituut voor de Nederlandse Taal controleert de spelling van woordenlijsten (van bijvoorbeeld woordenboekleveranciers) automatisch met het Hulpmiddel Keurmerk, ook wel HulK genoemd. Spellingadviseurs van het instituut corrigeren de woorden die de HulK niet kan beoordelen handmatig en voegen ze ook toe aan hun eigen materiaal, zodat ze een volgende keer al automatisch verwerkt kunnen worden.

Als de ingevoerde woordenlijst is opgesteld volgens de regels en principes van de officiële spelling, krijgt dit product het Keurmerk Spelling.