Categorieën
Onderwijs

Voor leerlingen

Informatie voor leerlingen die een (profiel)werkstuk over taal willen schrijven of op zoek zijn naar antwoord op taalvragen.

(Profiel)werkstuk

Wil je iets over taal onderzoeken, schrijven of presenteren? Het Nederlands biedt een eindeloze rijkdom aan onderwerpen. Wij hebben informatie voor profielwerkstukken voor je verzameld, die je ook kunt gebruiken voor andere schoolopdrachten. En luister eens naar onze podcast Over taal gesproken die we samen met Onze Taal maken. In elke aflevering spreken we een deskundige over taalonderwerpen zoals voornamen, nieuwe woorden, grammatica en het Nederlands in België.

Antwoord op taalvragen

Vraag je je iets af over het Nederlands? Over de spelling of herkomst van woorden, of over wat goed of fout is? Hier zetten we op een rij waar je het antwoord op je vraag het best kunt vinden, bij ons of een andere taalinstantie. De belangrijkste alvast:

Meer over taalvragen.

Taalkundeolympiade

Hou je van taal en logica en zit je in 4, 5 of 6 vwo (NL), of in de laatste klassen van het aso (BE)? Dan is de Leidse Taalkundeolympiade iets voor jou! Als jij niet bang bent voor spijkerschrift, oud-Duits of modern Hebreeuws en je de wiskunde achter een taal wil ontdekken, mag je deze wedstrijd niet missen! Je krijgt opgaven over oude en moderne talen en schriftsoorten, die je kunt oplossen zonder specifieke voorkennis. Sinds 2022 verzorgt het Instituut voor de Nederlandse Taal de opgaven over het Nederlands. In december zijn de (online) voorrondes en in januari vindt de daadwerkelijke olympiade plaats aan de Universiteit Leiden. De winnaars maken kans op leuke prijzen en deelname aan de Internationale Taalkundeolympiade. Meer informatie over de olympiade, proefopgaven en inschrijven vind je op de Taalundeolympiadewebsite.


Meer lezen