Agenda

Heerlijk Duidelijkdag

21 mei 2024
Congrescentrum 1931 's-Hertogenbosch

Op dinsdag 21 mei 2024 vindt de Heerlijk Duidelijkdag plaats. Een (gratis) inspiratiedag voor iedereen die zich inzet voor begrijpelijke taal. De dag wordt georganiseerd door de Taalunie in samenwerking met partners van de Nederlandse en Vlaamse overheid, uit de zorg, het hoger onderwijs en de rechtspraak.

Regionaal Colloquium van Comenius

23 mei 2024 - 25 mei 2024
Olomouc (Tsjechië)

Comenius staat in het teken van comparatief onderzoek en juist op dat gebied is er in de laatste jaren veel gebeurd. Met het thema 'Nederlands ontleend en uitgeleend – Nederlandse taal en cultuur in contrast' hopen we velen van u aan te spreken om dan af te reizen naar Olomouc in Tsjechië. Het colloquium is toegankelijk voor leden van Comenius.

TABU Dag 2024

13 juni 2024 - 14 juni 2024
Universiteit Groningen

TABU Dag is ontstaan uit het taalkundige tijdschrift van de universiteit, TABU, en heeft zich de afgelopen veertig jaar ontwikkeld tot een gerenommeerde, jaarlijkse conferentie met een gevarieerd programma en gastsprekers uit verschillende vakgebieden.

CLIN 34

30 augustus 2024
Universiteit Leiden, Lipsiusgebouw

Deze jaarlijkse bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met taal- en spraaktechnologie en haar toepassingen. De 34e editie van Computational Linguistics in The Netherlands (CLIN 34) wordt georganiseerd door het Leiden University Centre for Linguistics (LUCL), in samenwerking met het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS), en het Leiden University Centre for Digital Humanities (LUCDH). CLIN vindt plaats op 30 augustus 2024 in het Lipsiusgebouw van de Universiteit Leiden.

Week van het Nederlands

28 september 2024 - 05 oktober 2024

Sinds 2015 zet de Week van het Nederlands de Nederlandse taal jaarlijks een week lang in het zonnetje. De organisatie van de Week is in handen van Vlaams-Nederlands huis deBuren en wordt mee gefinancierd door de Nederlandse Taalunie.

TiNT 2024

07 november 2024 - 08 november 2024
Breda / online

TiNT staat voor Terminologie in het Nederlandse Taalgebied. In 2024 wordt het een tweedaagse editie met als thema “Taalbeleid in het hoger onderwijs en de impact op professioneel taalgebruik en Nederlandstalige terminologie”. Op 7 november delen beleidsmensen uit politiek en hoger onderwijs inzichten over taalbeleid in het onderwijs en over zin en onzin van opleidingen in het Engels. Op 8 november geven professionele taalgebruikers inkijk in hoe ze met de verengelsing (als die in hun sector bestaat) omgaan. De inschrijving gaat open op 2 september.