Categorieën
Uitgelichte term

Uitgelichte term

Wat is Fluxus voor kunststroming? Wat betekent het als een wielrenner in de bus zit? En is milieugebruiksruimte hetzelfde als ecologische voetafdruk? In deze rubriek publiceren we elke maand een vakterm met uitleg en links naar termenlijsten op dat gebied.

 • pronostiek

  25 juni 2021

  Kansspel waarbij iemand met een bepaalde inzet kan deelnemen aan de voorspelling van de uitslagen van voetbalwedstrijden.

 • cadens

  28 mei 2021

  Muziekterm voor een ‘melodische en harmonische slotformule’, en de virtuose improvisatie in het eerste deel van een soloconcert.

 • confabuleren

  14 april 2021

  Een sprookjesachtige term, confabuleren. De werkelijkheid is helaas minder fabelachtig.

 • wit konijn

  19 maart 2021

  “Wit konijn bezorgt Open VLD blauwe plekken”, kopt de Vlaamse zakenkrant De Tijd begin februari 2021. De meeste Vlamingen zullen direct begrijpen wat hier bedoeld wordt, maar voor Nederlanders is dit waarschijnlijk een nogal raadselachtige zin. Open VLD is een partijnaam die staat voor Open Vlaamse Liberalen en Democraten. Maar hoe kan een konijn nu ...

 • oxytocine

  12 februari 2021

  Oxytocine is een stofje dat vrijkomt bij lichamelijk contact. Het wordt ook wel knuffelhormoon genoemd. Dit hormoon speelt een belangrijke rol in allerlei sociale contacten waarbij bepaalde gevoelens vrijkomen. Denk aan plezier, moederbinding, vriendschap, romantische interacties en seksualiteit. In het Algemeen Nederlands Woordenboek ligt de nadruk in de betekenisomschrijving vooral op de moeder-kindrelatie: ‘hormoon dat ...


Meer lezen