Categorieën
Nieuw woord van de week

locktalgie

Heimwee naar de lockdown.

Nostalgisch gevoel dat iemand heeft over de – nu grotendeels voorbije – periode van de coronalockdown; heimwee naar de lockdown. Het woord locktalgie is een mixwoord van lockdown en nostalgie. Een opvallend woord, want de lockdown werd meestal juist hartstochtelijk bemopperd en als een zeer beklemmende, beperkende periode gezien. Maar voor sommigen is het ook een periode van “weldadige rust” geweest, aldus het Leidsch Dagblad. Eindelijk hoefden en moesten we niet zoveel en onthaasten was de norm.

Foto: Laura van Eerten

In veel neologismen worden twee woorden die we al kennen gemixt: zo kun je lekker veel zeggen in één kort woord. De laatste tijd zagen we bijvoorbeeld ook de woorden coronomie ‘economie in tijden van corona’ en quarantie ‘als (school)vakantie ervaren periode van quarantaine’. We zijn in korte tijd allemaal thuizenaars geworden; in thuizenaar herkennen we thuis en kluizenaar.

Het zou best kunnen dat veel kinderen ook locktalgie hebben naar die quarantie. Intussen neemt de verspreiding van het virus helaas weer toe en dat zal waarschijnlijk ook weer voor een tweede ‘uitbraak’ van nieuwe woorden zorgen.

Bron: Leidsch Dagblad, 20 juli 2020


Meer lezen