Categorieën
Nieuws

Podcast: Uuzeke, de Gruffalo en het ‘vijf voor twaalf’-effect

Over taal gesproken is dé podcast over het Nederlands, die Onze Taal en het Instituut voor de Nederlandse taal samen verzorgen. Elke maand spreken we met een deskundige over de Nederlandse taal. De nieuwste aflevering gaat over dialect.

De derde aflevering van onze podcast Over taal gesproken gaat over dialect en streektaal. Hoe staat er daar eigenlijk mee? Hoeveel dialect is er nog over, en wat is de status ervan? We praten met streektaaldeskundige Veronique De Tier van de Stichting Nederlandse Dialecten, INT-dialectoloog en samensteller van het pas verschenen dialectkaartenboekje ‘Wie zegt wat waar?‘ Een gesprek over het verdwijnen van de dorpsdialecten en de opkomst van regiolecten, dialect als erfgoed, de dialectrenaissance in de populaire muziek, en de mooiste dialectwoorden.

Met dank aan Olaf Vos van het Centrum Groninger Taal & Cultuur. Zie ook: Wiesneus.nl. De muziekfragmenten in deze aflevering zijn ‘Naar De Wuppe’ van Het Zesde Metaal en ‘Astoe t zain haarst’ van Marlene Bakker. Wil je meer streektaalmuziek horen? Luister dan naar de playlist ‘Ontdek streektalen op Spotify‘.

Meer informatie over dialecten en de Database van de Zuidelijk-Nederlandse Dialecten (DSDD) vind je op ivdnt.org/dialecten. Het boek ‘Wie zegt wat waar?’ is voor 19,95 te koop in de webwinkel van Onze Taal.  Op de website van Uitgeverij Lemniscaat vind je een overzicht van De Gruffalo in streektalen.

‘Over taal gesproken’ is dé podcast over het Nederlands, een samenwerking van het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) en het Genootschap Onze Taal. Presentatie: Laura van Eerten en Raymond Noë. Concept & productie: Laura van Eerten. Muziek: Michel van der Zanden. Logo: Matthijs Sluiter (Studio Het Mes).


Laatste nieuwsberichten:

Of bekijk alle nieuwsberichten.