Categorieën
Actueel Nieuws

Persbericht: Nieuwe taalpodcast ‘Waar komt pindakaas vandaan?’

Vanaf 5 oktober 2020 presenteert het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) een serie korte podcasts over woorden: ‘Waar komt pindakaas vandaan?’ Zes weken lang, twee keer per week een verrassend verhaal over de herkomst van een doodgewoon woord, verteld door Laura van Eerten, Caspar Stalenhoef en Frieda Steurs.

Pindakaas is best een raar woord. Want wat heeft pindakaas nou met kaas te maken? En sinaasappel dan, wat betekent dat sinaas eigenlijk? Het woord deadline heeft ook iets geks. Waarom gebruiken we zo’n angstaanjagend woord voor het uiterste tijdstip dat iets af moet zijn? Deze en meer vragen over woorden komen aan bod in deze nieuwe podcastserie van 14 afleveringen, gemaakt door Laura van Eerten (INT) en Caspar Stalenhoef (zelfstandig podcastmaker). Frieda Steurs, de derde spreker, is directeur van het instituut.

3 minuten

De afleveringen zijn kort, ze duren zo’n twee tot drie minuten. Ze zijn bedoeld voor luisteraars die even zin hebben in iets compacts. Een vrolijk stukje taalgeschiedenis tussendoor, binnen het aanbod van de vele Nederlandstalige podcasts die vaak 20 minuten of langer duren. ‘Waar komt pindakaas vandaan?’ is geïnspireerd op het gelijknamige boek uit 2013, een uitgave van het Instituut voor de Nederlandse Taal en het Genootschap Onze Taal.

Week van het Nederlands

De lancering van de podcast is gekoppeld aan de Week van het Nederlands (3 t/m 10 oktober), een week waarin de veelzijdigheid van het Nederlands op verschillende manieren en door verschillende organisaties onder de aandacht wordt gebracht. De Week van het Nederlands wordt dit jaar voor de zesde keer georganiseerd en is een samenwerking van Vlaams-Nederlands Huis deBuren en de Taalunie.

Luister de podcast op ivdnt.orgSpotify of Apple Podcasts